Jedzenie

1. Jabłka unoszą się na wodzie i nie są w stanie zatonąć, ponieważ posiadają w składzie 25% powietrza. Przeciętny człowiek zjada ich rocznie około 70, a jeśli chciałby wyprodukować litr cydru, musiałby użyć 36 sztuk tych owoców.

2. Jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje, jest miód. Do wyprodukowania jednego kilograma miodu, pszczoły muszą przemierzyć odległość odpowiadającą czterokrotnemu okrążeniu ziemi oraz oblecieć cztery miliony

3. Wosk Carnauba, który w swoim składzie mają cukierki i żelki, można znaleźć również w wosku samochodowym. Jest on składnikiem naturalnym, pozyskiwanym z liści palmy, występującej w Brazylii, konkretnie mowa o liściach kopernicji. Poza zastosowaniem spożywczym, zostaje on wykorzystywany do produkcji wosku samochodowego, a także w konserwacji dzieł sztuki. Można go rozpuścić tylko w alkoholu, bądź benzynie.

4. Cukierki o czerwonym zabarwieniu zawierają ekstrakt z suszonych owadów. Zawarty w nich karmin, występujący na opakowaniach pod nazwą E120, to związek chemiczny, mający naturalny, ciemnoczerwony barwnik. Po przeanalizowaniu procesu jego wytwarzania, można zauważyć, iż jest on zrobiony z wysuszonych, a następnie zmielonych owadów, a konkretnie z występujących w Meksyku czerwców kaktusowych. Popularność w przemyśle spożywczym, zyskał on za sprawą swojej odporności na utlenianie, degradację, światło, a także na wysoką temperaturę.

5. Oryginalne wasabi, zwane inaczej chrzanem japońskim, występuje jako znany dodatek do sushi. W smaku przypomina nasz chrzan, jest jednak od niego ostrzejszy i wyczuć w nim można odrobine goryczy. Niestety, kiedy chcemy kupić wasabi w polskich sklepach, dostajemy zamiast chrzanu japońskiego- ten polski, zabarwiony na zielono.

6. Czekolada zawiera kofeinę, a mianowicie w jej 28 gramach, znajduje się aż 20mg tej substancji pobudzającej. Ziarno kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada, było kiedyś tak cenne, że dla Azteków stanowiła środek płatniczy.

7. Masło orzechowe, które zawiera dużą ilość aminokwasu zwanego tryptofanem, ułatwia zasypianie oraz wpływa na poprawę humoru. Dodatkowo, pochłania nieprzyjemne zapachy, np. po smażeniu mięsa czy ryby. Wystarczy wrzucić łyżkę masła orzechowego na patelnię i przez chwilę smażyć, a brzydki zapach zostanie zneutralizowany. Z masłem tym, związana jest pewna fobia, zwana arachibutyrofobią, która objawia się lękiem przed przyklejeniem się masła orzechowego do gardła.

8. Sos ranczerski, inaczej farmerski, stosowany jako dodatek do ryb, sałatek czy frytek zawiera ten sam składnik, co farby malarskie. Mowa tu konkretnie o tlenku tytanu IV stopnia utleniania, znanego pod nazwą E171. Występuje w postaci białego proszku, który jest używany właśnie jako pigment do produkcji tworzyw sztucznych, papieru, farb i emalii, a także kosmetyków i domowej chemii.

9. Marchewka nie była kiedyś pomarańczowa, a fioletowa lub biała. Zmiana koloru marchewki nastąpiła na przełomie XVI i XVII wieku w Holandii, poprzez skrzyżowanie upraw. Dzisiejsza marchew, to oprócz szpinaku jedyne warzywo, które jest bardziej odżywcze po ugotowaniu, niż na surowo. Dodatkowo, spożycie jednej marchewki spełnia 200% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę A.

10. W ciągu ostatnich dwudziestu lat konsumpcja fast foodów w Ameryce wzrosła aż o 233%. Przeciętny Amerykanin przez całe swoje życie, wydaje na śmieciowe jedzenie około 20 tysięcy dolarów, a najchętniej kupowanym posiłkiem, są frytki.